| Autor |
sieć pod qemu |
^FOrest Administrator
|
| Dodane dnia 02-04-2006 14:22 |
|
|
Czy komuś z Was udało się połączyć z siecią pod AROSem spod qemu?
Powinno to być możliwe, bo kiedyś łączyłem się z siecią w Syllable pod qemu właśnie. Nie wiem tylko czy konieczne jest skonfigurowanie qemu czy samego AROSa czy jednego i drugiego. |
|
| Autor |
RE: sieć pod qemu |
@piteq Super Administrator
|
| Dodane dnia 04-04-2006 10:31 |
|
|
Też próbuje uruchomić sieć pod quemu ale jak narazie bez skutku.Mam zainstalowany pakiet Open VPN wraz z wirtualną kartą sieciową TAP-Win32 Adapter V8 lecz nie mam pojęcia jak skonfigurować qemu by korzystał z tej karty.
EDIT
A jednak udało sie .W sumie konfiguracja polega jedynie na udostępnieniu połączenia internetoewgo,wybraniu odpowiedniego połączenia w programie QEmu Manager i skonfigurowaniu AROSa do pracy w sieci.W przypadku kiedy używamy "gołego" QEmu musimy do pliku startowego dopisać następującą opcje
-net tap,vlan=0,ifname="My TAP"
Radze też zwrócić uwage na firewala bo w moim przypadku to on sprawił mi kłopoty blokując udotępnienie.
Ps.Jak jest ktoś zainteresowany to moge całą konfiguracje opisać bardziej szczegółowo.
Edytowane przez @piteq dnia 24-04-2006 17:31 |
|
| Autor |
^FOrest Administrator
|
| Dodane dnia 27-08-2006 09:34 |
|
|
O tu też jest opisane:
http://aros-exec.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1617&forum=1&post_id=13033#forumpost13033
w wolnej chwili trzebaby to przetłumaczyć, chyba, że sam opiszesz i zamieścisz jako artykuł... 
Niebawem się to przyda - będzie tlen i GG pod AROSem  |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 27-08-2006 18:04 |
|
|
Jak tylko będe miał wolną dłuższą chwile to napisze.Na dysku mam nawet zrzuty ekranu z konfiguracji bo już kiedyś robiłem przymiarki do tego. |
|
| Autor |
^FOrest Administrator
|
| Dodane dnia 23-02-2007 22:29 |
|
|
|
a jak powinno być to wszystko skonfigurowane od strony arosa? |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 24-02-2007 10:21 |
|
|
Od strony AROSa konfigurujesz praktycznie tak samo jak na natywnej instalacji.Jako brame wpisujesz adres wirtualnej karty,IP dla AROSa to dowolny adres z tej puli co brama.
Przykładowo jeśli wirtualnej karcie przydzieliliśmy adres 192.168.0.1 to jego podajemy jako brame,a jako IP może byc kolejny z tego zakresu-192.168.0.2.
Na koniec jeszcze DNSy i możemy komunikowac się ze światem |
|
| Autor |
^FOrest Administrator
|
| Dodane dnia 24-02-2007 17:56 |
|
|
a która karta z interfaces?
mi za nic w świecie z żadną nie chce działać. jak są wszystkie zahaszowane to niby się sieć uruchamia ale pingi nie idą  |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 24-02-2007 18:54 |
|
|
Realtek 8029.U mnie ta linijka wygląda tak:
eth0 DEV=DEVS:networks/prm-rtl8029.device UNIT=0 NOTRACKING
|
|
| Autor |
^FOrest Administrator
|
| Dodane dnia 25-02-2007 08:59 |
|
|
|
wyślij mi proszę mailem cały spakowany katalog AROSTCP |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 25-02-2007 10:09 |
|
|
Stos w załączniku,skonfigurowany następująco:
IP 192.168.0.2
Brama 192.168.0.1
DNS 194.204.152.34
Dodatkowo w S-S trzeba umieścić następujący wpis odpowiadający za autostart stosu
CD SYS:Extras/Networking/Stacks/AROSTCP/S
Execute startnet
@piteq dodał/a następujący plik:
Networking[4].zip |
|
| Autor |
^FOrest Administrator
|
| Dodane dnia 25-02-2007 13:14 |
|
|
problem chyba tkwi w ustawieniach wirtualnej karty tap 
po stronie arosa mam już wszystko jak Ty, zresztą nie konfiguruję sieci pierwszy raz...
mimo tego pingi idą tylko na localhosta a po uruchomieniu startnet mam komunikat: Network is unreachable
ustawienia sieci tap mam 192.168.0.1 (jak brama w arosie) i taka sama bramka (bo nie wiedziałem co innego mam wpisać)
podczas uruchamiania qemu połączenie my-tab się włącza, po wyłączeniu qemu wyłącza...
nie mam już pomysłu co daslej |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 25-02-2007 18:44 |
|
|
|
Miejsce bramy w karcie tap pozostaw puste,choć pomimo tego że jest tam coś wpisane to pingi do bramy (czyli 192.168.0.1).Mi to wygląda na jakiś drobny błąd w AROSie.Podmieniłeś cały stos czy tylko katalog db? |
|
| Autor |
^FOrest Administrator
|
| Dodane dnia 23-03-2007 15:16 |
|
|
Dziś bawiłem się pod Qemu najnowszym LiveCD z Syllable 0.6.3 i zauważyłem, że nie wymaga interfejsu Tap a mimo to mam dostęp do netu. Dla pewności odinstalowałem OpenVPN i nadal spod Qemu widziałem świat...
Dlaczego AROS wymaga dodatków do Qemu, których nie potrzebuje Syllable?..
Oczywiście nie oczekuję tu odpowiedzi tylko sygnalizuję problem - dobrze pamiętałem, ze z syllable net jest "od razu" fajnie by było, gdyby taki WinAROS miał go także "od razu"..
Edytowane przez ^FOrest dnia 23-03-2007 15:19 |
|