WITAJ NA POLSKIEJ STRONIE AMIGA RESEARCH OS
Strona główna Artykuły Download Forum Linki Galeria Szukaj Wrzesień 07 2010 03:23:08
Nawigacja
Menu Główne
  Strona główna
  Szukaj
  Galeria
  Artykuły
  Kategorie newsów
  FAQ
  Download
  Forum
  Linki
  Video(testowe)

Komunikacja
  Kontakt
  Księga Gości

Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

Użytkowników Online
Gości Online: 3
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 68
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: ~pandorabox
Znajomi

AROS-Strona Domowa Projektu

AmiGG

Frying Pan

Polski Portal Amigowy

Losowa fotka
WgetGUI
WgetGUI
AROS
Zobacz Temat
--==AROS Research Operating System==-- | System | AROS
Autor Instalacja na twardym dysku z partycją SFS
~fuse
Użytkownik

Dodane dnia 27-02-2006 13:00
Sprzęt:
Płyta główna - Asus P5AB
Procesor - AMD K6III 450MHz
Grafika - Matrox G400 DH MAX - aktualnie GeFORCE2 MX400
HDD - Seagate ST340015A
Muzyka - noname CMI8738 (brak dźwięku smiley )

System:
całość z kompilacji AROS-20060226-i386-pc
kernel z kompilacji AROSMAX 048 (dzięki temu nie mam problemu z partycjami w formacie SFS)

Partycja 0
drive DH: name BOOT system plików AFFS INTL 0,7 GB (partycja tylko do rozruchu)

Partycja 1
drive DH0: name AROS system plików SFS 15,3 GB
drive DH1: name WORK system plików SFS 21,1 GB

Pytanie mam następujące:
nadałem nazwy pierwszej partycji HD, a nie HD0 i tak chcę to pozostawić, ale przy starcie pojawia się informacja, że nie odnaleziono pliku menu.lst po naciśnięciu Entera przechodzę do edycji gruba i zmieniam ścieżkę do menu.lst ze standardowej /dh0/boot/menu.lst na właściwą i dalej wszystko już jest ok. - no i pytanie jak to zmienić i gdzie, żebym nie musiał robić tego przy każdym starcie systemu?

jestem pewny, że przy instalacji użyłem prawidłowej nazwy dysku:

C:install DRIVE dh: ffs
C:install-i386-pc DEVICE ata.device UNIT 0 GRUB dh:boot/grub KERNEL dh:boot/aros-pc-i386.gz

System w całości jest na partycji DH0: w formacie SFS dzięki czemu startuje błyskawicznie (byłem w szoku podczas kopiowania całego kompaktu z AROSLIVE - trwało to tylko chwilkę, wcześniej kopiowałem na partycję AFFS i to było straszne), na partycji rozruchowej DH: w formacie AFFS mam tylko katalog boot z zawartością i nic więcej.

Edytowane przez ~fuse dnia 21-03-2006 12:41
www.minoltaz10.republika.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Rozwiązanie
~fuse
Użytkownik

Dodane dnia 27-02-2006 19:38
ponieważ nikt mi nie odpowiedział odpowiadam sobie sam:

kluczem jest: install-i386-pc - plik jest naturalnie binarny ale jak go przejrzymy to znajdziemy w nim wpis /dh0/boot/grub/menu.lst - gdzieś ten wpis jest umieszczany w partycji startującej. Obejrzałem bootsector, ale nic ciekawego nie znalazłem - jest tam umieszczona zawartość pliku stage1.
Poszedłem więc na "łatwiznę" i wyedytowałem plik install-i386-pc zmieniając dh0 na dh, następnie dodałem jeden bajt o wartości "00" po ścieżce (nie bezpośrednio ponieważ pierwszy bajt po ...menu.lst to "0A" ) i zapisałem zmiany.
Uruchomiłem plik install-i386-pc z odpowiednimi poleceniami i teraz wszystko pięknie działa.

Edytowane przez ~fuse dnia 27-02-2006 19:40
Autor RE: Instalacja na twardym dysku z partycją SFS
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 27-02-2006 20:10
Potestuj troszkę SFS-a pod kątem wydajności . Jak go oceniasz w porównaniu do FFS-a ? . Twoja uwaga odnosnie szybkości instalacji jest pod tym względem bardzo zachęcająca ... smiley
Wyślij Prywatną Wiadomość
~fuse
Użytkownik

Dodane dnia 28-02-2006 09:41
Jestem po pierwszych testach , ale przed podaniem wyników jeszcze jedna bardzo ważna uwaga, partycje były różnych rozmiarów, pierwsza była w formacie AFFS (a jak sądzę położenie i rozmiar partycji ma spore znaczenie w kwestii szybkości kopiowania plików) dla przypomnienia:

DYSK ST340015A 40GB
1 partycja DH: AFFS 0,7 GB
2 partycja DH0: SFS 15,3GB
3 partycja DH1: SFS 21,1GB

pliki kopiowane w obrębie partycji programem DOpus

137 małych plików łącznie 11 752 601 bajtów:
DH: 28,7 sec.
DH0:25,5 sec.
DH1:30,0 sec.

4 duże i równej wielkości pliki łącznie 93 446 175 bajtów:
DH: 62 sec.
DH0:14 sec.
DH1:38 sec.

Testy przeprowadzałem kilkukrotnie i za każdym razem wyniki wychodziły takie same.

Jak widać przy dużych plikach różnica jest spora, kopiowanie na partycji DH0: było ok 4,4 x szybsze niż na partycji DH:

Odmiennie wygląda sytuacja z kopiowaniem małych plików, partycja DH1: w formacie SFS wypadła odrobinę gorzej od partycji w formacie AFFS, ale jest ona ostatnia i wielokrotnie większa od DH:

Istotną sprawą jest też kwestia partycji o rozmiarze większym niż 4GB - mnie nie udało się sformatować takiej partycji w formacie FFS, polecenie format64 z parametrem QUICK kończyło się zawieszeniem procesu, po restarcie partycja była widoczna, ale podczas kopiowania plików występowały błędy.

Edytowane przez ~fuse dnia 28-02-2006 13:25
~fuse
Użytkownik

Dodane dnia 20-03-2006 20:57
START
Uruchamiamy system z najnowszej kompilacji i386-pc-boot-iso "wypalonej " na płytce (ostatnio testowłem kompilację 20060313 i wszystko było ok.)

Pamiętajmy o pobraniu całego pliku - u mnie bardzo często pobieranie przerywa się (sprawdzałem na Firefox'ie i IE oraz na dwóch różnych kompach podłączonych do dwóch różnych sieci ), ale plik jest i tak zapisywany - początkowo nie zwracałem uwagi na rozmiar pliku (archiwum bz2 można rozpakować nawet jak jest "urwane" ) i wypalałem "urwane" iso co kończyło się problemami z uruchomieniem systemu lub problemem z kopiowaniem plików (pliki kopiowały się z rozmiarem 0kB )

Tu będzie opis tworzenia partycji i mojej ciężkiej walki ze zmianami rozmiaru tych partycji pod HDToolBox'em...

Opis instalacji GRUB'a
Tworzymy na partycji rozruchowej (koniecznie w formacie FFS) katalog
boot
a w nim katalog
grub
z najnowszej kompilacji
i386-pc-boot-iso
kopiujemy (np. za pomocą DOpusa znajdującego się w katalogu Extras)
CD1:boot/grub/stage1 -> DH0:boot/grub/stage1
CD1:boot/grub/stage2_hdisk -> DH0:boot/grub/stage2
CD1:boot/grub/menu.lst -> DH0:boot/grub/menu.lst
CD1:boot/aros-pc-i386.gz -> DH0:boot/aros-pc-i386.gz
bardzo istotne jest skopiowanie pliku stage2_hdisk (naturalnie ze zmianą nazwy na stage2), a nie pliku stage2, ponieważ podczas startu z HDD w nieskończoność będzie wyświetlał się nam napis GRUB lub pojawi się raz i system się zawiesi.

Z kompilacji arosmax dodatkowo kopiujemy kernel jako powiedzmy arosmax-pc-i386.gz naturalnie do DH0:boot/
Kernel pochodzący z kompilacji AROSMAX ma "zaszytą" obsługę SFS, tak więc będzie bardzo przydatny

Edytujemy plik menu.lst
# [B] (DO NOT REMOVE THIS LINE!)

timeout 3
default 0

title AROSMAX VBE 1024x768 32bpp
kernel /boot/arosmax-pc-i386.gz gfx=hidd.gfx.vesa lib=vesagfx.hidd ATA=32bit,forcedma
vbematch 1024 768 32

title AROS VBE 1024x768 32bpp
kernel /boot/aros-pc-i386.gz gfx=hidd.gfx.vesa lib=vesagfx.hidd ATA=32bit,forcedma
vbematch 1024 768 32

# [E] (DO NOT REMOVE THIS LINE!)

lub jeżeli mamy kartę na NVidii
# [B] (DO NOT REMOVE THIS LINE!)

timeout 3
default 0

title AROSMAX NVIDIA
kernel /boot/arosmax-pc-i386.gz gfx=hidd.gfx.nv lib=nvidia.hidd ATA=32bit,forcedma

title AROS NVIDIA
kernel /boot/aros-pc-i386.gz gfx=hidd.gfx.nv lib=nvidia.hidd ATA=32bit,forcedma

# [E] (DO NOT REMOVE THIS LINE!)

po "forcedma" (tylko spacja, już bez przecinka) możemy dodać "noclick" lub jeżeli nie mamy FDD "nofdc"

W przypadku gdy partycją rozruchową będzie partycja o nazwie innej niż DH0 (w moim przypadku DH, ale lepiej użyć nazwy trzy-znakowej) np. DHB, należy w pliku menu.lst zmodyfikować ścieżkę dostępu do kernela
kernel /dhb/boot/arosmax-pc-i386.gz
wpis koniecznie musi być w formacie "/dhb/...", a nie "dhb:..."

Uruchamiamy polecenia
C:Install-i386-pc DEVICE ata.device UNIT 0 GRUB DH0:boot/grub KERNEL DH0:boot/aros-pc-i386.gz

Bardzo istotne polecenie, którego brakuje w skrypcie instalacyjnym AROS-MAX'a
C:Install DH0: FFS
jeżeli go nie użyjemy to czasami (w moim przypadku zależało to od dysku, miałem problemy z 40GB dyskiem) przy starcie systemu wyświetli się nam napis GRUB lub też nic się nie pojawi, a komputer tak czy inaczej utknie w jednym miejscu.
Dla partycji innej niż DH0 modyfikujemy odpowiednio powyższe polecenia, ale to nie wystarczy, musimy zmodyfikować zawartość pliku Install-i386-pc przed jego wywołaniem z odpowiednimi parametrami, plik jest binarny, więc musimy użyć dowolnego hex-edytora.
Zmiany możemy dokonać np. pod tfu tfu windowsem, za pomocą http://www.chmaas.handshake.de/delphi/freeware/xvi32/xvi32.htm zmieniając jedyny wpis jaki znajdziemy DH0 na np. DHB zapisujemy zmiany wypalamy na płytce i przenosimy na AROSA

Instalacja systemu i uruchomienie
System kopiujemy za pomocą DOpusa z płytki na HDD (nie ma potrzeby uruchamiania instalatora) - po tej operacji system powinien ruszyć z HDD bez problemów.
W sytuacji gdy nie zmodyfikujemy pliku Install-i386-pc przed jego wywołaniem, a nasza partycja rozruchowa ma inną nazwę niż DH0 to podczas startu systemu pojawi nam się komunikat informujący nas, że nie można znaleźć pliku menu.lst, w takiej sytuacji naciskamy dowolny klawisz, a następnie w menu GRUB'a wybieramy drugą linię wciskamy klawisz "e" dokonujemy modyfikacji ścieżki dostępu do menu.lst, zatwierdzamy zmiany i wciskamy klawisz "b" - system powinien wystartować bez problemów.

Podczas startu systemu z płytki CD jeżeli musimy skopiować pliki z innej płytki CD wcześniej uruchamiamy DOpusa i dopiero wtedy zamieniamy płytkę systemową na tą z której będziemy kopiować dodatkowe pliki.

System nie musi być na partycji DH0, ja to sprawdziłem dopiero po zainstalowaniu GRUB'a na partycji DH, a systemu na DH0, ale jak się okazało nie potrzebnie - partycja rozruchowa w FFS może nazywać się DH0, a podczas uruchamiania komputera system w sytuacji kiedy nie będzie go na DH0 będzie szukany na następnej partycji, która może być już w formacie SFS i nazywać się np. DH1.

Edytowane przez ~fuse dnia 23-03-2006 17:12
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 22-03-2006 20:38
Witam fuse . Mam pytanko . Jakie są praktyczne powody dla utworzenia partycji rozruchowej (FFS) i partycji systemowej (SFS) ?
Czy Grub musi znajdować się na partycji FFS ?
Pytam , bo zamierzam zainstalować MAX-a tym razem w całości na jednej partycji SFS . No ale gdyby się okazało , że Grub nie odpali z partycji SFS to dopiero bym dał plamę...smiley biorąc po uwagę tempo ponownej instalacji pod FFS .
~fuse
Użytkownik

Dodane dnia 22-03-2006 21:07
Witam.

Grub niestety musi być na partycji FFS (na razie nie obsługuje SFS).

Czy jest w takim razie sens tworzenia partycji SFS? - myślę, że tak - ja mam pewne problemy za partycją FFS, próba kasowania pliku lub katalogu pod Wandererem kończy się komunikatem o błędzie alokacji pamięci (kasowanie w DOpus'ie przebiega prawidłowo) no i partycja w SFS jest szybsza. Kopiowanie, kasowanie, otwieranie katalogów - wszystkie operację są szybsze, zwłaszcza na dużych plikach, ale i kopiowanie wielu małych lub otwieranie katalogu z dużą ilością plików jest wyraźnie szybsze, podobno jest też bezpieczniejsza.

Uwaga: ostrożnie z defragmentacją - jeszcze nie testowałem tego programu na tym dysku, który teraz używam, wcześniej sprawdzałem na małym dysku i rozwaliło mi partycję, ale z tym dyskiem miałem spore problemy min. musiałem wyłączyć przy starcie kernela opcję FORCEDMA, więc może to było powodem - jak tylko będę miał chwilę przetestuję SFSdefrag'a na tym dysku, który teraz używam.

Co do instalacji AROSA to przekopiuj zawartość z najnowszej kompilacji doprowadź do opdpalenia systemu z HDD i jak wszystko będzie Ci działało to dopiero wtedy uzupełnij brakujące programy z AROSMAX'a - nie musisz używać instalatora - nie pamiętam dokładnie, ale u mnie czas kopiowania całości był w granicy kilku minut (nie chcę skłamać ale chyba ok. 2 minut )

Koniecznie już przy pierwszym odpaleniu systemu użyj kernela z AROSMAX'a tak jak napisałem wcześniej ma zaszytą obsługę SFS i dopiero po odpaleniu kernela partycje w takim formacie są widoczne i dzięki temu "posadzony"na nich system uruchomi się normalnie.

Partycja rozruchowa w formacie FFS nie powinna być większa niż 4GB (ja miałem problem z formatowaniem partycji FFS jak jej rozmiar przekraczał 4GB ), a ponieważ będzie na niej tylko GRUB może mieć nawet 1MB, ale lepiej zrobić większą (np 700 do 800MB ) i przeznaczyć ją na backup systemu, ale wtedy kopia systemu nie może być bezpośrednio na partycji tylko w dowolnym katalogu np. "backup" w przeciwnym razie system odpali z tej właśnie partycji.

Do formatu małych partycji FFS zastosuj normalne polecenie
C:Format DRIVE DHB NAME BOOT
DHB lub DH0 w zależności jak nazwiesz partycję rozruchową tworząc ją w HDToolBox'ie, a nazwa BOOT naturalnie nie ma znaczenia - nadajesz sobie taką jaka będzie Ci się podobać.

Pozdrawiam.

Edytowane przez ~fuse dnia 23-03-2006 17:17
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 23-03-2006 20:53
Coraz bardziej przekonujesz mnie do reinstalacji kociaka na Twój sposób . Wczoraj kopiowałem na HDD parę katalogów i trwało to dobre 30 minut ...smiley
~fuse
Użytkownik

Dodane dnia 24-03-2006 08:15
ems napisał/a:
...Wczoraj kopiowałem na HDD parę katalogów i trwało to dobre 30 minut ...smiley

jakim dysponujesz dyskiem i napędem CD? - może to sprzęt ogranicza szybkość, ale tak czy inaczej gorąco namawiam Cię do instalacji partycji SFS - jeżeli faktycznie przeznaczyłeś na AROSA starszy dysk to może kiedyś skusisz się na wymianę, a wtedy będziesz miał już wszystko przećwiczone.

Partycja SFS jest szybsza od FFS, ale przy kopiowaniu małych plików, których jest większość w systemie nie ma aż tak dużej różnicy i na starszych dyskach może być minimalna.
Pozdrawiam.
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 24-03-2006 21:53
Sprzęt to :
płyta: Gigabyte 7VT600-RZ-C
procesor: AMD Athlon XP +1800
grafika: Gigabyte Radeon 9550 128 bit /128 MB DDR
muzyka: karta SB live
napędy:
HDD SAMSUNG SV0322A 3.20 GB włożony do kieszeni
DVD LG DRD-8120B
nagrywarka SAMSUNG SW-252F

System Aros Max 0.48 na jednej partycji FFS .
Używając kociaka mam ciągle wrażenie , że system plików jest nieco "ociężały" .
~fuse
Użytkownik

Dodane dnia 24-03-2006 22:12
myślę, że "wąskim gardłem" jest dysk - ja wcześniej testowałem dysk 1GB Samsunga i to był koszmar - aktualnie używam 40GB Seagate i nie mogłem uwierzyć, że AROS tak szybko się uruchamia i tak szybko kopiują się pliki to był naprawdę szok, a podkreślam, że mój procesor to leciwy AMD K6III 450MHz - przy pierwszym kopiowaniu plików na Seagata myślałem, że coś poszło nie tak i pewnie pliki się wcale nie skopiowały, ale okazało się, że wszystko było ok. - jak będziesz miał okazję to sprawdź jak AROS "chodzi" na w miarę nowoczesnym dysku - ta 40'ka którą przeznaczyłem na AROSA też jest już nie pierwszej "młodości", ale AROS spisuje się na niej świetnie.

ps. Jeżeli używasz AROSMAX'a 0.48 to przekopiuj sobie nowe wersje plików systemowych - Wanderer ma już trochę zmian, no i pojawiły się nowe polecenia takie jak np. WBNewDrawer, WaitForPort, wiele plików jest w nowszej wersji.
Pozdrawiam.

Edytowane przez ~fuse dnia 25-03-2006 07:21
@piteq
Super Administrator

Dodane dnia 08-05-2006 19:07
Tu będzie opis tworzenia partycji i mojej ciężkiej walki ze zmianami rozmiaru tych partycji pod HDToolBox'em...

Z niecierpliwością czekam na ten opis bo jakoś nie moge sobie poradzić z utworzeniem więcej niż jednej partycji.
piter144 2679430 www.aros.ppa.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 08-05-2006 21:15
Oj przydałby się jakiś gruntowny opis HDToolBoxa ...smiley
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 08-05-2006 21:21
fuse napisał/a:
myślę, że "wąskim gardłem" jest dysk - ja wcześniej testowałem dysk 1GB Samsunga i to był koszmar - aktualnie używam 40GB Seagate i nie mogłem uwierzyć, że AROS tak szybko się uruchamia i tak szybko kopiują się pliki to był naprawdę szok, a podkreślam, że mój procesor to leciwy AMD K6III 450MHz - przy pierwszym kopiowaniu plików na Seagata myślałem, że coś poszło nie tak i pewnie pliki się wcale nie skopiowały, ale okazało się, że wszystko było ok. - jak będziesz miał okazję to sprawdź jak AROS "chodzi" na w miarę nowoczesnym dysku - ta 40'ka którą przeznaczyłem na AROSA też jest już nie pierwszej "młodości", ale AROS spisuje się na niej świetnie.

Na razie trzymam jeszcze swoją instalację Maxa na tym nieszczęsnym Samsungu 3G-owym . Ale niedługo kupuję nowy dysk i zwolni mi się 40-stka . Wtedy zrobię porządną pod względem wydajności instalację kociaka.
~fuse
Użytkownik

Dodane dnia 12-05-2006 10:47
piteq napisał/a:

Z niecierpliwością czekam na ten opis bo jakoś nie moge sobie poradzić z utworzeniem więcej niż jednej partycji.

Przez pewien czas nie maiłem dostępu do sieci, ale już jest wszystko ok. i udało mi sie "rozpracować" HDToolBox'a - postaram się w wolnej chwili przygotować dokładny opis, a dzisiaj tak na szybko:
- po utworzeniu partycji: "Partition 0" / typ: "RDB" pod żadnym pozorem nie tworzymy tablicy dla tej partycji tylko zamykamy HDToolBoxa i uruchamiamy ponownie , po zaznaczeniu "Partition 0" wybieramy "resize" teraz program powinien pozwolić zmienić nam rozmiar, dalej mamy dwie możliwości:

1. tworzymy następną partycję: "Partition 1" i dla każdej zakładamy osobną tablicę pamiętając o tym żeby startowa była typu FFS i o ile dobrze pamiętam mniejsza niż 4GB lub

2. tworzymy tablicę, zamykamy HDToolBoxa, uruchamiamy ponownie i po zaznaczeniu "Partition 0" dajemy "resize", zmieniamy rozmiar na maksymalny i zatwierdzamy zmiany, restartujemy program i zakładamy drugą tablicę dla "Partition 0" tradycyjnie pamiętając o tym żeby startowa była typu FFS i mniejsza od 4GB.

Edytowane przez ~fuse dnia 14-05-2006 14:35
Skocz do Forum:
Copyright ©2005 by piteq
1561315 Unikalnych wizyt