Chciałem ponownie spróbować arosowego tcpip ale nie mogę się dokopać do opisu konfiguracji jaki dostałem kiedyś od Piotra. Czy ktoś mógłby mi napisać jak się za to zabrać krok po kroku?
Hmm.Miałem zamiar napisać krótki artykulik z załączonymi screenami o konfiguracji TCP ale jak pyasz to Ci opdowiem:
Więc na początek trzeba sie dobrać do pliku netdb-myhost (znajdujący sie w katalogu ../ArosTCP/d i zmienić w nim odpowiednie wpisy:
HOST 192.168.0.3 aros.lan.aros -tutaj wpisałem swoje IP
HOST 192.168.0.1 gateway -tutaj brama
NAMESERWER 200.255.157.04 -tutaj pierwszy DNS
NAMESERWER 192.168.0.1 -drugi DNS
Następnym krokiem jest utworzenie prostego skryptu który będzie zawierał następujące wpisy:
run arostcp
ifconfig EL3 (tutaj swoje ip) netmask (maska)
route add defalt (brama)
EL3-jest to oznaczenie dla kart 3com.W przypadku Realteka będzie to NE2K
Tak spreparowany pliczek zapisujemy sobie pod dowolną nazwą (np. startnet) w katalogu "S"(można zapisać również w innym katalogu ale S wydaje mi sie najodpowiedniejszym miejscem)
Ostatnią czynnością jest dodanie wpisu do sekwencji startowej uruchamiającego stworzony przez nas skrypt wraz ze startem systemu.Wpis najlepiej go dodać gdzieś pod koniec s-s:
Execute SYS:S/nazwa skryptu
EndIF
I to by było wszystko.Być może komendy znajdujące sie w skrypcie można dodać gdzieś do user-startup ale mi sie to nie udało.
Pingi idą mi wszędzie a DNSy mam standardowe tepsy czyli 194.204...Nie mam też problemów z wejściem na ftp wpisując adres w postaci literowej (przykładowo ftp.host.sk).
Spróbuj zmienić kolejność wpisów czyli tego co masz teraz wpisanego jako pierwszego daj na drugą pozycje i na odwrót.
Ps.Jutro jak znajde wolną chwile to porobie zrzuty ekranu z plikami konfiguracyjnymi i je wrzuce na strone.
Ustawienia mojego pliku netdb-myhost możesz zobaczyć w galeri a konkretne tutaj.Trwało to tak długo ponieważ były małe problemy z dodawaniem zdjęć do galerii i nie tylko.
Witam. Mam małe pytanko.. dopiero rozpoczełem zabawe z Arosem i mam mały kłopot.. jak skonfigurowac Arosa by serwer przydzielał mu adres ip przez dhcp? Dziekuje z góry za odpowiedz pozdrawiam
Witam! uffff zmęczyłem instalację Arosa na hdd, miałem nadzieję, że pierwszego posta wyślę z Arosa, ale niestety chyba nie tak szybko więc wysyłam z tfuu tfuu windowsa.
a koniecznie musi Ci przydzielać IP z DHCP - Arosa mam podłączonego do takiej sieci, ale nadałem wolny stały IP i nie ma problemu - serwer powinien zapamiętać maszynę i nie przydzielać już tego IP innemu komputerowi.
ps jest już wersja Aros'a Snapshot 20060207 i Nightly builds 20060215
- no to miejmy nadzieję, że będzie kiedyś DHCP pod Arosem
ps. a czy komuś udało się odpalić nowe kompilacje pojawiające się na www.aros.org mam na myśli i386-pc-boot-iso - u mnie ani snapshot, ani nightly builds nie odpalają mało tego nie mogę skopiować większości plików z wypalonej płyty - próbowałem kilka razy (wcześniejsze kompilacje też) i nic - najnowszy ArosMax chodzi bez problemów, ale ma już stare wersje plików min. tych od sieci.
Pozdrawiam!
EDIT: już mi odpalają najnowsze kompilacje (problemy ze ściąganiem plików - pliki kompilacji urywało mi pod koniec ściągania, ale archiwum się i tak rozpakowywało i dopiero jak sprawdziłem rozmiary plików to na to wpadłem.