| Autor |
E-UAE dokumentacja i informacja |
~ems Użytkownik
|
| Dodane dnia 10-02-2006 16:36 |
|
|
Postanowiłem spróbować w weekend uruchomić ten emulatorek . To co potrzeba mam . Niestety jedyne moje doświadczenia dotyczą WinUAE . Nie mam pojęcia o konfigurowaniu czystego E-UAE .
Znacie jakieś ciekawe linki o tym emulatorze ? To proszę podajcie . Chodzi generelnie o info , doc , conf i tego typu rzeczy .
A ja teraz przeglądam stare numery Linux+ ( a jest tego ) Mam nadzieję że coś znajdę .
Edytowane przez ~ems dnia 10-02-2006 16:40 |
|
| Autor |
RE: E-UAE dokumentacja i informacja |
@piteq Super Administrator
|
| Dodane dnia 11-02-2006 13:59 |
|
|
|
Na linuxową dokumentacje możesz UAE zerknąć tutaj i tutaj lecz nie wiem na ile będzie ona pomocna przy konfigurowaniu AROS-owej wersji. |
|
| Autor |
~ems Użytkownik
|
| Dodane dnia 12-02-2006 23:18 |
|
|
Na razie porażka ... Skopiowałem z maxa katalogi applicat , hd_games i workbenc . Zmodyfikowałem w .uaerc odnośniki do tych katalogów . To samo z kick -ami .
Uruchamiam uae ( z ikonki ) , startuje , chwilę mieli dysk i czarne okienko .
Używanie winUAE jest wygodne , ale jednak zwalnia z wiedzy ... |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 10-03-2006 17:55 |
|
|
ems zerknij na te szoty.Być może niedługo i w AROSie będziemy "zwolnieni z wiedzy" przy konfigurowaniu UAE . |
|
| Autor |
~fuse Użytkownik
|
| Dodane dnia 13-03-2006 17:32 |
|
|
|
ems napisał/a:
Na razie porażka ...
u mnie odpaliło, ale narazie bez systemu - pojawiła się standardowa strona AMIGI bez systemu - może jutro uda mi się podziałać z plikem dysku twardego i odpalić Workbencha.
14.03
Odpaliłem Cannon Fodder i System
(procesor K6 III 450MHz)
ad. Cannon Fodder
Szybkość nie powala, na upartego można grać.
Porównując do WinUAE i Win98SE na tym samym sprzęcie AROS wypadł trochę gorzej, ale nie mam karty graficznej obsługiwanej przez AROS'a, może uda mi się dorwać do testów kartę na NVidii to wtedy sprawdzę jeszcze raz.
ad. System
System odpaliłem za pomocą wcześniej przygotowanego pliku twardego dysku w formacie RDB na WinUAE.
Brak obsługi trybów graficznych Picasso.
System podaje podczas próby zapisu, że dysk jest tylko do odczytu, chociaż ustawiłem flagę "rw", dotyczy to pliku umieszczonegona partycji SFS. Obraz dysku umieszczony na partycji AFFS otwiera się z przywilejem zapisu, ale dostęp jest bardzo wolny (obraz dysku o rozmiarze 40MB ).
Cannon Fodder
amiga.rom_path = WORK:Emu/E-UAE/rom/
amiga.floppy_path = WORK:Emu/E-UAE/game/
x86.use_tsc = true
cpu_type = 68020
#dobre rezultaty uzyskałem z 68040
cpu_speed = 6
cpu_compatible = false
cpu_cycle_exact = false
cachesize = 8192
chipset = aga
immediate_blits = true
collision_level = playfields
chipmem_size = 4
fastmem_size = 8
bogomem_size = 0
gfx_linemode = double
gfx_framerate = 1
kickstart_rom_file = $(FILE_PATH)a1200_3_1.rom
floppy0 = $(FILE_PATH)cannonfodder1/canfod1.adf
floppy1 = $(FILE_PATH)cannonfodder1/canfod2.adf
floppy2 = $(FILE_PATH)cannonfodder1/canfod3.adf
floppy3 = $(FILE_PATH)cannonfodder1/sd.adf
floppy0type = 0
floppy1type = 0
floppy2type = 0
floppy3type = 0
floppy_speed = 800
sound_output = none
sd.adf - cannon fodder save disk
SYSTEM
obraz dysku
hardfile2=rw,DH0:WORK:EMU/E-UAE/HDD/system.hdf,32,1,2,512,1,
,a dla obrazu dysku w formacie RDB
hardfile2=rw,:WORK:EMU/E-UAE/HDD/system.hdf,0,0,0,0,0,
pozostałeparametry jak dla Cannon Fodder
parametry mogą się jeszcze zmienić - nadal eksperymentuję
Edytowane przez ~fuse dnia 16-04-2006 11:44 |
|
| Autor |
~ems Użytkownik
|
| Dodane dnia 16-03-2006 00:40 |
|
|
|
Muszę się zmobilizować i wreszcie uruchomić go u siebie ...zbliża się weekend , trzeba będzie powalczyć . |
|
| Autor |
~fuse Użytkownik
|
| Dodane dnia 17-03-2006 10:44 |
|
|
|
zainstalowałem kartę graficzną na chipsecie Nvidii i Cannon Fodder teraz nie jakoś chodzi tylko "śmiga" - ośmielę się napisać, że szybciej niż na oryginalnej Amidze, ale zaznaczam, że nie emuluję dźwięku (brak odpowiedniej karty), no i ta szybkość objawia się w mniej wymagających fragmentach gry - wynika to z ustawienia immediate_blits=true i odpowiedniego zestrojenia opcjicpu_speed= ja kombinowałem z parametrem na poziomie 6 do 10
Parametrfinegrain_cpu_speed= zastępuje "cpu_speed" i dzięki niemu możemy precyzyjniej zestroić zależność pomiędzy emulacją procesora, a custom chips - jest to wartość odpowiadająca wartości "cpu_speed" podzielonej przez 512
Takie ustawienia powodują pracę emulatora nie zgodną z taktowaniem oryginalnej Amigi i czasem gra może się "wywracać" lub mogą pojawiać się dziwne "efekty", ale bardzo często przyspiesza to emulację w sytuacjach kiedy gra zbyt obciąża emulator (emulator nie czeka na właściwy moment z bliter'em tylko emuluje go natychmiast)
W sytuacji gdy gra nie jest zbyt wymagająca lepiej ustawić
immediate_blits=false orazcpu_speed=max lub "real"
Jeżeli cały czas mamy problemy z szybkością emulacji zawsze możemy zastosować ostateczne rozwiązanie, które pogarsza jakośćgfx_framerate= i wstawić co którą ramkę emulator ma wyświetlać obraz
Dodałem jeszcze do konfiguracji linijkębogomem_size = 0 wyłącza pamięć typu SLOW
Jeżeli chcemy odpalić grę na pełnym ekranieamiga.publicscreen=ask podczas startu pojawi się okienko z wyborem trybu graficznego, wybieramy tryb z głębią minimum 16bpp - dzięki temu nie powinno być problemów z prawidłowymi kolorami.
parametr CUSTOM teoretycznie powinien wybrać najlepiej dopasowany tryb, ale u mnie wybiera tryb z głębią 15bpp i przez to kolory są przekłamane (wszystko jest w różowym odcieniu.
Opcjagfx_fullscreen_amiga=true u mnie nie działa, ale ona chyba nie działa na AROS'ie
Edytowane przez ~fuse dnia 08-04-2006 18:30 |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 04-04-2006 12:13 |
|
|
|
Udało sie!Szybkośc jest wprawdzie daleka od ideału ale nie bawiłem sie jeszcze za bardzo w optymalizacje pliku konfiguracyjnego. |
|
| Autor |
~ems Użytkownik
|
| Dodane dnia 06-04-2006 22:05 |
|
|
Czy udało się Wam uruchomić system pod E-UAE ? Jeśli tak to proszę o wklejenie pliku configuracyjnego . Próbowałem różnych sposobów, ale na razie nic z tego . Gdybym zobaczył poprawny ".uaerc" to miałbym materiał porównawczy ...
Edytowane przez ~ems dnia 06-04-2006 22:06 |
|
| Autor |
|
| Dodane dnia 07-04-2006 20:34 |
|
|
|
Czy udało się Wam uruchomić system pod E-UAE ?
Zerknij tutaj.Konfig wygląda tak:
amiga.rom_path = System:Extras/Emu/E-UAE
kickstart_rom_file = $(FILE_PATH)/amiga-os-310.rom
amiga.floppy_path = System:Extras/Emu/E-UAE
floppy0 = $(FILE_PATH)/wb3_1.adf
cpu_type = 68020
sound_output = none
cachesize = 4096
fastmem_size = 4
|
|