WITAJ NA POLSKIEJ STRONIE AMIGA RESEARCH OS
Strona główna Artykuły Download Forum Linki Galeria Szukaj Wrzesień 10 2010 19:35:53
Nawigacja
Menu Główne
  Strona główna
  Szukaj
  Galeria
  Artykuły
  Kategorie newsów
  FAQ
  Download
  Forum
  Linki
  Video(testowe)

Komunikacja
  Kontakt
  Księga Gości

Logowanie
Login

Hasło

Zapamiętaj mnie

Użytkowników Online
Gości Online: 1
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych: 68
Nieaktywowany Użytkownik: 0
Najnowszy Użytkownik: ~pandorabox
Znajomi

AROS-Strona Domowa Projektu

AmiGG

Frying Pan

Polski Portal Amigowy

Losowa fotka
Zobacz Temat
--==AROS Research Operating System==-- | Dystrybucje | AROS-Max
Autor Instalować v.047 ?
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 22-09-2005 22:51
Hm... mam na dysku starą wersję kociaka ( 020 +040 ) . Może by tak 047 ? . Tylko zastanawiam się jak lepiej . Przygotować czysty dysk i wszystko od początku ( brrrrrr ) , czy też w jakiś sposób nadgrać na to co mam .
Czy w nowej wersji zmieniono ( usprawniono ) instalację , czy czeka mnie to samo ?smileysmileysmiley
Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Instalować v.047 ?
@piteq
Super Administrator

Dodane dnia 22-09-2005 23:42
Partycjonować oczywiście nie musisz na nowo,wystarczy tylko format.Zresztą skrypt instalacyjny po odpaleniu,przed kopiowaniem plików sam sie zapyta czy sformatować partycje.Czyli jedyne co musisz zrobić to uruchomić skrypt,potwierdzić formatowanie i czekać cierpliwie na skopiowanie plików a trwa to niezmiernie dłuuuugo.Radze zaopatrzyć sie w złocisty napój z piankąsmiley
piter144 2679430 www.aros.ppa.pl Wyślij Prywatną Wiadomość
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 24-09-2005 17:21
Mam pytanko bo nie pamiętam . Po instalacji , reset systemowy czy sprzętowy ?
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 25-09-2005 11:20
Porażka . Nie zainstalowałem v.047 i dodatkowo straciłem poprzednią wersję Aroska .
No i teraz tworzę partycję pod HDTools .
Daję polecenie: format drive DH0: name (moja )
Potwierdzam: Y
Wypisuje mi : formatting...error . !!!

Myślałem , że umiem utworzyć partycje a tu klapa .

Czy multimedialna prezentacja tworzenia partycji , zamieszczona w InstallArosmax.script jest prawidłowa ?

Edytowane przez ~ems dnia 01-10-2005 09:20
@piteq
Super Administrator

Dodane dnia 25-09-2005 21:09
@ems co pisałem wcześniej?!Zero zabaw z partycjonowaniem.Format i na tym sie kończy zabawa z nową instalką

Czy multimedialna prezentacja tworzenia partycji , zamieszczona w InstallArosmax.script jest prawidłowa ?

Prawde mówiąc nie wiem bo nie testowałam tego sposobu instalacji.

Jedno jest pewne:trzeba "podnieść" Twoją instalke...
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 25-09-2005 22:51
Ha !

"Prawde mówiąc nie wiem bo nie testowałam tego sposobu instalacji."

A jak zainstalowałeś kociaka ? Jakim sposobem ? Rozumiem , że nie przez InstallArosmax.script .

Aha . Mówimy o v.047 a ja mam na płytce v.044 . Mimo tego , że zassałem v.047 . Więc właściwie jaka to wersja ?

Reasumując , muszę wrócić do samego początku . Czyli przygotować czysty dysk . Tylko który scrypt uruchomić ...hm .

@piteq
Super Administrator

Dodane dnia 28-09-2005 17:20
Kociaka zainstalowałem uruchamiając skrypt copyfiles.script.Miałem sprawe o tyle łatwiejszą że na dysku był 046 więc ograniczyłem sie tylko do nadpisania kilku katalogów i wszystko hula.
Obejrzałem ten filmik o tworzeniu partycji i według mnie brakuje tam kilku detali.Dobre opisy masz tutaj i tutaj.
Kiedy będziesz miał już gotową sformatowaną partycje to uruchom po kolei:
-copyfiles.script a kiedy ten zakończy prace
-InstallGrub.script.
Po tym powinieneś mieć AROSa gotowego do pracy z dysku.
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 28-09-2005 22:08
Sytuacja jest bardzo ciekawa . Widzisz , copyfiles nie zadziałało . Kolejna porażka . smiley . Jeszcze raz spokojnie , powoli utworzyłem partycję pod HDTools . Zrobiłem save itd. Ponownie uruchomiłem skrypt InstallArosmax . Oczywiscie porażka , coś tam sobie wypisał i uruchomił tradycyjnie HDtools . Zrobiłem restart (sprzętowy ) i po uruchomieniu Aroska w wersji live wydałem polecenie :

format drive dh0: name (moja)
Oczywiście , po potwierdzeniu "yes" chwilę pomedytował i wypisał :
formatting...error !

Siedziałem chwilę bezmyślnie patrząc na ekran . Nagle błysk !smiley Wyjąłem aros max 047 , wsadziłem aros min 043 i restart .

Pod HDTools w dokładnie ten sam sposób utworzyłem partycję . Taką samą !!! Wydałem polecenie format drive dh0: name (moja)
Pomedytował i wypisał :
formatting... DONE !!!!!!!smiley Ciekawe nie ? No to z rozpędu Installarosmax . Poszło .

Sytuacja na teraz :

Mam poprawnie zainstalowany i działający Aros min v 043 .

Nurtuje mnie pytanie . Dlaczego polecenie format wydane pod Aros max v 047 nie działa , a pod Aros min v043 działa ? Polecenie wydałem w dokładnie ten sam sposób . Czyżby składnia polecenia format w Aros max v 047 była różna od polecenia format w Aros min v 043 ?

Plan na najbliższe godziny :

Nadgrywam na v 043 Aroska maxa v 047 . Zastanawiam się jeszcze czy używając skryptu InstallArosmax czy tak jak Ty , copyfiles i installGrub .

A może potestuję i jedno i drugie . Co mi tam .
smiley
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 01-10-2005 09:19
No więc udało się zainstalować v 047 .
Ale po kolei .

1. zainstalowałem Aros min 0.43
2. z Aros max 0.47 uruchomiłem skrypty copyfiles i installgrub. Poszło .

Niestety , grub z jakiegoś powodu nie widział mojego dysku jako bootable ( a był bootable ) .

3. uruchomiłem skrypt installgrub z Aros min 043 . Grub zobaczył mój dysk jako bootable . System działa !

Długo to trwało , ale się udało smiley . Teraz go trzeba trochę pomęczyć .smiley

Edytowane przez ~ems dnia 01-10-2005 09:23
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 02-10-2005 23:16
Cześć , mam parę pytań :

1. Czy po zainstalowaniu kociaka , w amistart macie widoczne wszystkie programy , które są zainstalowane na dysku ?
2. Gdzie w amistart edytować menu ? Wyświetla mi , że mam puste katalogi np : Graphics , Audio , Emulators , Others , Development .
3. Czy instalują się Wam katalogi : Docs , Network ?
4. Czy instaluje się Wam Directory Opus ? Bo ja mam pusty katalog .
5. Który skrypt umożliwia kompletną instalację ?

Co do kłopotów z Grubem , jeszcze raz zainstalowałem :

Tym razem skryptem InstallArosmax . Następnie zrobiłem : ctrl+aros+aros . Miałem dostęp do mojej instalacji . Niestety po sprzętowym resecie straciłem do niego dostęp . Po uruchomieniu z Gruba pojawiał się czarny ekran i koniec . Po uruchomieniu Arosmax v047 w trybie Live CD , system (live) nie widział dysku z zainstalowanym arosem . Natomiast Arosmini v043 w trybie Live CD od razu zobaczył moją partycję .

No cóż , znowu zainstalowałem Gruba z aros mini . Oczywiście zadziałało !smiley Ale dalej nie wiem dlaczego ...

Edytowane przez ~ems dnia 02-10-2005 23:34
@piteq
Super Administrator

Dodane dnia 03-10-2005 21:43
Ad.1 Nie,ale obok przycisku start masz przycisk 'Disk' a pod nim dostępne wszystko co sie znajduje na dyskach,CD-ROMach czy dyskietkach.
Ad.2 Z tego co sie orientuje to nie ma innej możliwości jak ręczna edycja pliku sm.prefs znajdującego sie w katalogu SYS:Tools/Commodities/AmiStart.Czynność ta niestety do najprostszych nie należysmiley
Ad.3 Odnośnie Doc i Opusa to nie wiem bo miałem te katalogi "na swoich miejscach" po poprzedniej instalacji(046).Network również mi nie skopiowało ale można to obejść dogrywając brakujące katalogi "na piechote" czyli Filemasterem bądź Opuem odpalonym z płyty.
Ad.3 Chyba nie.Trzeba mieć na uwadze że jest to wersja testowa dystrybucji,choć według mnie na tyle interesująca że warto pomęczyć sie z instalacją.
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 03-10-2005 23:02
OK . Dzięki . Przejrzę plik sm.prefs . Jeśli jego edycja jest zbliżona do edycji plików np. conf pod linuksem to dam radę .

Dobrze , że filemaster działa .smiley Jako zamiennik Dopusa .
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 06-10-2005 14:58
OK . Przekopiowałem Docs na twardziela . Przekopiowałem również Dopusa . Działa . Natomiast Filemaster ma denerwującą cechę . Po uruchomieniu , nadal widać Pasek Amistart . I wtedy nie bardzo umiem go zakończyć .
@piteq
Super Administrator

Dodane dnia 06-10-2005 16:45
Właśnie "zmęczyłem" instalacje 047 od zera z tym że nie na fizycznym dysku a pod emulatorem Qemu.Dysk partycjonowałem według fimiku i o dziwo sformatował sie po tym bez problemu,grub przy instalacji wywalał jakiś komunikat o błędzie ale zainstalował sie poprawnie.Problem jedynie z kopiowaniem katalogów.
Ps1.Na filmiku widac że jest robiony również pod emulatorem (VMWare) i może sposób partycjonowania tam przdstawiony nie działa na fizycznych dyskach.To samo może dotyczyc grub'a.
Ps2.Co do FM to fakt.Włazi pod pasek narzędzi i nie można go zamknąc ale za to u mnie pod emulatorem Opus ma bardziej denerwującą przypadłośc.Otóż przy wychodzeniu z nego wiesza sie cały emulator tak że pomaga tylko jego zamknięcie i ponowne uruchomienie.
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 07-10-2005 00:03
Ok. Spróbuj tak . Katalog prefs , uruchom ConfigOpus , Screen , znajdź Screenmode i przestaw z Workbench: clone na Workbench: use . nie jestem pewien czy precyzyjnie Ci to podałem (sprawdzę ) , ale chyba tak . Na początku Dopus u mnie tak samo się zachowywał . Przy wychodzeniu wywalał jakiś komunukat i zawieszał kociaka . Pobawiłem się trochę tym configiem . Po drodze coś popsułem w opcjach i musiałem go przekopiować z maxa na twardziela . Ale po użyciu tego trybu workbench : use , działa . Oczywiście na tyle na ile zauważyłem po paru prostych próbach . Tylko szkoda mi tego Filemastera . Jakoś mi przypasował w poprzednich wersjach aroska.smiley

Edytowane przez ~ems dnia 07-10-2005 00:13
~ems
Użytkownik

Dodane dnia 15-10-2005 22:07
OK. Udało mi się trochę pogrzebać w sm.prefs . Ciężki ten plik do edycji , ciężki ...smiley ale się udało i mam jaki taki porządek w Amistarcie .
Skocz do Forum:
Copyright ©2005 by piteq
1562903 Unikalnych wizyt